spanning en faalangst rijles

Eerste hulp bij faalangst en stress voor rijles of rijexamen

Last van stress voor je rijles of rijexamen? Hier staan een aantal goede tips om je op weg te helpen.

geschreven door Chantal van Beek op 04-03-2022

We kennen het allemaal, de allereerste keer… Dit geldt ook voor je eerste rijles. Wie zijn rijbewijs wil halen moet even over de drempel van het onbekende. Iedereen heeft daar last van, de ene wat meer dan de ander. Hoe je daarmee om gaat leggen we uit in dit artikel.

Hee pssst, op zoek naar rijlessen? Zoek hier direct naar een rijschool bij jou in de buurt!

Faalangst en stress? Geen paniek!

Heb je last van faalangst en stress en raak je snel in paniek? Niet nodig! Je rijinstructeur is opgeleid om je te ondersteunen in het vertrouwen opdoen met de auto en in het verkeer. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van ADHD klachten dan weet een instructeur je veilig aan je rijbewijs te krijgen. Wie voor het eerst tijdens een rijles achter het stuur stapt is dan ook in zeer goede handen. Je rijleraar legt je vooraf duidelijk uit hoe de auto werkt, welke handelingen je moet uitvoeren en waar je in het verkeer extra goed op moet letten. De eerste meters zullen dan ook nooit in het drukke verkeer plaatsvinden en je gaat al helemaal niet direct de grote snelweg op. Nee, iedereen begint van vooraf aan op een rustige parkeerplaats of een rustig weggetje waar je fouten mag en kunt maken. Daarnaast sta je er nooit alleen voor in de auto. De lesauto is uitgerust met speciale opties, zodat de rijinstructeur in kan grijpen wanneer dat nodig is. Pas wanneer jij comfortabel bent met de situatie ga je het verkeer in en zal je merken dat het allemaal niet zo spannend is als het vooraf leek.

Spanning voor rijles wegnemen

Het is niet goed om vol spanning in een lesauto te stappen. De paniekgevoelens zullen er voor zorgen dat je niet geconcentreerd bent op de weg wanneer je alleen maar denkt aan hoe snel de les weer is afgelopen. Wie toch nog erg veel last heeft van spanning voor een rijles doet er goed aan om te proberen dit vooraf weg te nemen. Hier zijn verschillende opties voor:

1. Deel je spanning en gevoel met je rijinstructeur

Wanneer je je gevoel deelt met je rijinstructeur zal je merken dat er al een eerste last van je schouders is gevallen. Dit lucht meestal op en zorgt ook voor begrip bij je instructeur. Hij of zij zal je extra ondersteunen in het veilig voelen in de lesauto.

2. Doe ademhalingsoefeningen voor je rijles

Heb je extreem veel last van stress tijdens je rijles? Dan is het goed om ademhalingsoefeningen te doen voor je in de auto stapt. Dit zorgt er voor dat je stressmechanisme tot rust komt en jij veel meer ontspannen in de lesauto zit. De basis van een goede kalmerende oefening is om vanuit je buik in te ademen en via je neus langer uit te ademenen. Voor iedereen is de lengte van de ademhaling anders, maar probeer niet meer dan 10x per minuut adem te halen. Begin eens bij 4 seconden in en 6 seconden uit in een mooie vloeiende beweging. Oefen hier een paar weken voor je eerste rijles mee en kijk wat fijn voor je voelt. Je zult merken dat je kalmeert en rustiger bent tijdens je rijles. In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd hoe je de ademhalingsoefeningen goed onder begeleiding kunt oefenen:

3. Besef dat iedereen het spannend vindt

Je bent niet de enige op de wereld die rijlessen spannend vindt. Iedereen die zijn of haar rijbewijs heeft gehaald is door deze fase gegaan. De ene heeft wat minder spanning dan de ander, maar 99,9% van de mensen die een rijcursus heeft gedaan heeft hier last van gehad. Besef dat dit dood normaal is aangezien dit er voor zorgt dat je scherp bent in het verkeer en daardoor juist gevaarlijke situaties kunt vermijden.

4. Zoek een rijschool die bij je past

Je bent wel even bezig met het halen van je rijbewijs, dus is het belangrijk dat je een fijn gevoel hebt bij je rijinstructeur. Je kunt vooraf een paar rijscholen in je buurt aanschrijven om te vragen of zij ervaring hebben met leerlingen die extra veel stress ervaren of vraag vooraf een proefles bij een rijschool aan om te kijken of deze goed bij je past

Het wordt minder spannend

De eerste keer is altijd spannend. De 2e ook en pas na de 10e rijles zit je misschien wat meer ontspannen in de auto. Besef dat bij alles wat je doet, de kracht van herhaling er voor zorgt dat je je comfortabel gaat voelen, dit geldt zeker voor rijlessen. In het begin kijk je alleen nog maar naar de versnellingspook, maar ook dat wordt een automatische handeling. Hoe meer herhaling, hoe meer automatisme, hoe eenvoudiger het halen van je rijbewijs wordt. Je zult dan ook merken dat als je rustig je tijd neemt, dat er geen spanning meer is bij je rijexamen! Alles komt goed!