fatbike regels

Regels voor fatbike worden strenger

Helmplicht en rijbewijs voor fatbike

Chantal van Beek
01-07-2024
2 minuten

De regels voor fatbikes gaan op de schop als het aan de politiek ligt. De VVD wil zo snel mogelijk dat de populaire electrische fiets voor jongeren onder dezelfde regels vallen als bromfietsen en scooters. Dit om de veiligheid te verhogen en het aantal ongelukken te verlagen.

Onduidelijke regels voor fatbikes

Ineens waren ze daar, de fatbikes. Snelle electrische fietsen met dikke banden die veelal door jongeren worden gebruikt. Vanwege het hoge aantal ernstige ongelukken, mede door het eenvoudig opvoeren van de fatbike en de niet aanwezige helmplicht, wil VVD kamerlid Hester Veltman-Kamp dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen. Ze wil een minimumleeftijd van 16 jaar, helmplicht en verplicht rijbewijs zoals ook voor scooters en bromfietsen geldt.

Verschil e-bike en fatbike

Veltman-kamp wijst er in gesprek met RTL Nieuws op dat het belangrijkste verschil tussen de fatbike en een gewone e-bike de berijder is: "Wie op straat eens rondkijkt ziet dat het vooral kinderen en jongeren zijn die fatbikes kopen. Ik snap de verleiding om zonder helm en rijbewijs op een scooter te willen rijden. De overheid heeft hier de taak om henzelf en anderen te beschermen, zoals we dat in het verkeer wel vaker moeten doen."

Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet bekend, dus tot die tijd kunnen jongeren onder de 16 jaar nog vrij rondrijden op een fatbike, maar dat er wat gaat veranderen is nu wel duidelijk. Vooral het beheersen van de verkeersregels, verkeersborden en gedrag op de weg zal voor minder ongelukken moeten zorgen.