Motorrijbewijs halen?

Ben je van plan om je motorrijbewijs te gaan halen? Wij leggen uit wat de stappen en bijbehorende eisen zijn, zodat jij veilig met je motor de weg op kunt!

Leeftijdseisen voor je motorrijbewijs

Er zijn strenge eisen om met een motor de weg op te mogen. Je mag vanaf 18 jaar je motorrijbewijs halen, maar mag daarmee niet op elke motor stappen. Hier onder hebben we de verschillende type rijbewijzen voor verschillende motoren op een rij gezet:

Verschillende Motorrijbewijzen

Er zijn verschillende klassen van motorrijbewijzen, afhankelijk van het type en de kracht van de motorfiets die je wilt besturen:

Theorie Examen

Voordat je je praktijkexamen kunt doen, moet je slagen voor het theorie-examen. Dit examen test je kennis van de verkeersregels, verkeersborden en verkeersinzicht. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, door bijvoorbeeld een theorieboek te bestuderen en online oefenexamens te maken.

Je kunt al direct beginnen met het volgen van een theorie cursus, nog voordat je begint met je motorrijlessen. De kans is dan groot dat je je theorie examen hebt behaalt voordat je je praktijkexamen moet doen.

Het theorie-examen voor de motor bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, hiervan moet je 41 of meer vragen goed beantwoorden.

Motorrijlessen volgen

Voor het volgen van motorrijlessen kies je een erkende rijschool in jouw buurt waar plek is. Bij het behalen van een motorrijbewijs zijn er doorgaans twee soorten motorrijlessen die je moet volgen:

Motorvoertuigbeheersing -AVB (Algemene Voertuigbeheersing)

Deze lessen vinden plaats op een afgelegen locatie zoals een ruime parkeerplaats en zijn gericht op het ontwikkelen van de basisvaardigheden en de controle over de motorfiets. Je leert hier onder andere:

  • Langzaam rijden
  • Slalommen
  • Noodstops maken
  • Uitwijken
  • Korte bochten maken

Deze vaardigheden worden beoordeeld tijdens het AVB-examen. (Tip: Beste rijschool voor motorrijles AVB)

Verkeersdeelneming - AVD (Algemene Verkeersdeelneming)

Deze lessen focussen op het veilig deelnemen aan het verkeer. Je rijdt op de openbare weg en leert hoe je je moet gedragen in verschillende verkeerssituaties. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • Verkeersinzicht en anticipatie
  • In- en uitvoegen op snelwegen
  • Voorrang verlenen
  • Bochten nemen bij hogere snelheden

Je wordt beoordeeld op je rijgedrag en verkeersinzicht tijdens het AVD-examen. (Tip: Beste rijschool voor motorrijles AVD)

Beide soorten lessen zijn essentieel om een volledig begrip en vaardigheid te ontwikkelen voor het veilig besturen van een motorfiets.

Het Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat zoals hierboven beschreven uit twee delen: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. In het eerste deel moet je laten zien dat je de motorfiets onder controle hebt door een reeks oefeningen uit te voeren. In het tweede deel rij je een route op de openbare weg, waarbij je laat zien dat je veilig en verantwoord kunt deelnemen aan het verkeer.

Kosten voor een motorrijbewijs

De kosten voor het behalen van een motorrijbewijs kunnen variëren, afhankelijk van de rijschool en het aantal lessen dat je nodig hebt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €1.000 en €2.000, inclusief theorie-examen, praktijklessen en praktijkexamen. Vraag vooraf prijzen op bij een rijschool in de buurt en maak een lesplan zodat je weet waar je aan toe bent

Veel rijplezier

Veel plezier met je motorrijbewijs! Motorrijden is heel leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Je bent erg kwetsbaar tussen het andere verkeer. Zorg dat je je aan de verkeersregels houdt en stap nooit met drank of drugs op je motor.