rijles geven als rijinstructeur

Rijinstructeur worden

Wil je zelf rijlessen gaan geven? In dit artikel geven we alle tips en tricks om rijinstructeur te worden.

geschreven door Chantal van Beek op 08-06-2023

Naast rijlessen nemen, is het ook mogelijk om rijlessen te geven. Je eigen rijschool starten behoort dan tot de mogelijkheden of je gaat in dienst bij een rijschool. In dit artikel leggen we uit hoe je aan de slag kunt gaan als rijinstructeur.

Hee pssst, op zoek naar rijlessen? Zoek hier direct naar een rijschool bij jou in de buurt!

Hoe word je rijinstructeur?

Wanneer je in Nederland rijinstructeur wilt worden en rijlessen aan leerlingen wilt geven dien je aan bepaalde eisen te voldoen en een aantal stappen te doorlopen:

  1. De eerste eis is op zich best logisch. Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn en in het bezit te zijn van een rijbewijs.
  2. Elke rijinstructeur dient naast een rijbewijs ook in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Het zogenaamde VOG document geeft aan of je strafbare feiten achter je naam hebt staan die het verbieden om rijles te mogen geven. Iemand zonder strafblad krijgt altijd zijn of haar VOG. Heb je wel een strafblad dan wordt je aanvraag beoordeeld aan de hand van de beschikbare feiten. Heb je niets ernstigs op je kerfstok en/of ben je al een geruime tijd niet in aanraking gekomen met justitie, dan komt er meestal wel een positieve beoordeling. Het aanvragen van je VOG kan hier.
  3. Als je je rijbewijs bezit en ook een positieve VOG hebt ontvangen, dan kan je studeren voor je WRM examens. WRM staat voor Wet Rijonderricht Motorrijtuigen en deze examens bestaan uit 3 onderdelen:
    1. Het theorie-examen waar wordt getoetst of je voldoende kennis en ervaring hebt op het gebied van verkeersregels, voertuigkennis en verkeersinzicht
    2. Het tweede onderdeel van je WRM examen is het praktijk-examen rijvaardigheid. Tijdens dit examen wordt er gekeken hoe het zit met je rijvaardigheid en is in feite een verzwaarde versie van het standaard rijexamen voor leerlingen.

    3. Het laatste onderdeel is het praktijk-examen lesbevoegdheid. Dit is de toets om te beoordelen of je in staat bent om je kennis op de juiste wijze kunt overbrengen op leerlingen. Het gaat hierbij niet alleen om je kennis en kunde, maar juist ook of je op een goede wijze rijles kunt geven.
  4. Heb je ook je WRM examens succesvol afgerond, dan ben je een stap dichterbij je leven als rijinstructeur. Je mag nu beginnen met het geven van rijlessen als stagiair, waarbij je onder begeleiding van een ervaren instructeur stage gaat lopen bij een daarvoor erkende rijschool. De praktijkervaring en kennis die je hierbij opdoet geven je uiteindelijk de toegang tot het zelfstandig opleiden van leerlingen.

  5. De laatste stap om rijinstructeur te worden is de meest eenvoudige wanneer je alle voorgaande stappen met succes hebt afgerond. Je mag nu je bevoegdheidspas aanvragen bij het IBKI, het Instituut voor Certificering en Examens. Deze onafhankelijke organisatie is verantwoordelijk voor de certificering van rijinstructeurs in Nederland. Heb je je pas binnen? Dan mag je starten als rijinstructeur en officieel les gaan geven! Gefeliciteerd!

Hoe lang duurt een opleiding tot rijinstructeur?

Zoals je in bovenstaand overzicht kan lezen dien je een aantal stappen te doorlopen voor je officieel benoemt kan worden tot rijinstructeur. De WRM examens en je stageperiode kosten daarbij de meeste tijd. Over het algemeen duurt een opleiding tot rijinstructeur daardoor 6-12 maanden. Dit hangt natuurlijk af van je eigen kennis en kunde en capaciteit om dit ook over te brengen op leerlingen tijdens rijlessen.

Wat zijn de kosten voor een rijinstructeur opleiding?

Wanneer je een opleiding tot rijinstructeur wilt volgen moet je in de basis rekening houden met 3000-5000 euro aan opleidingskosten. Aangezien er een tekort is aan goede rijinstructeurs zijn rijscholen vaak bereid om mee te betalen aan je opleiding. Vraag je dan ook nog het STAP budget aan, dan krijg je ook nog eens 1000 euro opleidingsvergoeding van de overheid!

Hoeveel verdient een rijinstructeur?

Het salaris van een instructeur in dienst van een rijschool ligt ongeveer tussen de 2200 en 2600 euro bruto per maand. (bron De Verkeersacademie). Je kunt er ook voor kiezen om je eigen rijschool te starten en rijinstructeurs in dienst te nemen. Afhankelijk van het aantal rijlessen dat je maandelijks geeft kunnen de verdiensten dan vele malen hoger zijn!

Hoe start je je eigen rijschool

Heb je bevoegdheid om in Nederland rijlessen te geven, dan heb je 2 keuzes. Je gaat in dienst bij een rijschool in de buurt of je kiest er voor om je eigen rijschool te starten. Het starten van een eigen bedrijf is op zich eenvoudig. In onderstaand overzicht geven we aan welke stappen je daarvoor dient te nemen:

  1. Je eigen rijschool heeft natuurlijk een eigen naam waarmee je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel in jouw buurt. Bedenk een leuke naam die professionaliteit en persoonlijkheid uitstraalt, maar het bijvoorbeeld ook goed doet in Google. Check ook of er niet meerdere rijscholen met dezelfde naam ingeschreven staan.

  2. Heb je een goede naam en sta je ingeschreven bij de KVK, dan dien je je in te schrijven bij het CBR. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is de organisatie waar alle rijscholen van Nederland staan ingeschreven. Zonder toestemming van het CBR is het niet mogelijk om je eigen rijschool te starten. Inschrijven kan hier
  3. Naast de administratieve zaken bij de KVK en het CBR dien je een lesauto aan te schaffen. Je hebt hierbij de keuze tussen het kopen of leasen. Wat daarbij de juiste keuze is, hangt van je eigen situatie af. Er zijn organisaties die je daarbij kunnen ondersteunen, zoals het CIOR. Dit is een collectieve inkoop organisatie voor rijscholen in Nederland. Je kunt hier een leasecontract, onderhoud, verzekering en tankpas in een keer aanschaffen, maar ook voor andere rijschool gerelateerde zaken ondersteunt deze organisatie je. Tip!
  4. Je hebt een auto met je bedrijfsnaam er op en gaat zitten wachten tot er leerlingen op je af komen…. Dit punt is vaak lastig voor beginnende rijschoolhouders. De marketing dient goed voor elkaar te zijn en dat gaat niet vanzelf. Zorg dus voor een goede website, social media kanalen zoals Instagram en Facebook. Schrijf je in op websites zoals de onze en zorg er voor dat je bedrijf juist vermeld staat op Google. Is dit het geval, zorg er dan voor dat leerlingen positieve recensies achter laten op de platformen. Hoe kom je daar aan? Doe je werk goed, wees vriendelijk, geef de beste rijles en vraag netjes of ze een leuke recensie willen schrijven. Hoe meer positieve verhalen, des te makkelijker bereik je nieuwe leerlingen. Ook deze nieuwe leerlingen die rijles bij je volgen worden de ambassadeurs. Ze kunnen leeftijdsgenootjes aanraden en adviseren waar les te nemen. Beloon ze hier voor met korting of verloot een leuk cadeau tijdens een speciale actie.


Lijkt het je na het lezen van dit artikel nog steeds leuk om rijinstructeur te worden? Dan wensen we je heel veel succes met je opleiding en hopen we dat je je inschrijft op onze website!