theorie cursus rijbewijs verkeersborden

Oefenen voor je theorie examen

Tips en tricks voor je theorie examen

geschreven door Chantal van Beek op 19-04-2023

Je rijopleiding bestaat niet alleen maar uit rijlessen in de praktijk. Ook je theoretische kennis in het verkeer is van groot belang. Maar hoe zorg je er nou voor dat je eenvoudig slaagt voor je theorie examen? Hier krijg je alle tips en tricks om goed te oefenen voor je theorie.

Hee pssst, op zoek naar rijlessen? Zoek hier direct naar een rijschool bij jou in de buurt!

Auto theorie oefenen voor je examen

In dit artikel leggen we uit wat er bij komt kijken om je theorie examen succesvol te behalen. Niet iedereen kan zijn leven lang onthouden wat hij net heeft gelezen. Zo werkt het bij je auto theorie cursus ook. De ene persoon kan beter leren, de ander kan beter visualiseren. Zorg er voor dat je de juiste methode gebruikt om te oefenen voor je theorie examen en trap niet in de trucjes die worden aangeboden. Garantie bestaat niet, goede voorbereiding wel. Maar welke theorie methode is voor jou nou de beste? We leggen je dat hier uit.

Theorie examen leren uit het theorieboek.

Toen internet nog niet bestond was het theorieboek de basis van je theorie cursus. Nog steeds is dit een goede manier om je theoretische kennis op te doen. In deze boeken wordt vaak eerst de theorie duidelijk uitgelegd aan de hand van voorbeeldsituaties uit de praktijk. Je leert de betekenis van verkeerborden en gedragsregels in het verkeer en krijgt daarna een aantal oefenexamens om te kijken of je klaar bent voor het echte theorie examen. Dit werkt nog steeds heel goed, maar let wel op dat de boeken waaruit je gaat leren up to date zijn. Sommige regels zijn veranderd of nieuwe toegevoegd waardoor een theorieboek soms niet meer volledig is voor de huidige situatie in het verkeer

Theorie examen oefenen via een website of app

Er zijn tegenwoordig veel websites en apps die een online theorie examen cursus aanbieden. Dit is eigenlijk de vervanging van het eerder beschreven theorie boek. Je leert eerst de theoretische zaken van het verkeer en kunt dit vervolgens toetsen aan de hand van online oefen examens. Het voordeel van je theorie examen oefenen via een website is dat de regels up to date zijn en vragen en antwoorden steeds in een andere volgorde staan zodat je niet stiekem de patronen gaat opslaan en denkt klaar te zijn voor je examen. Het is ook niet alleen maar lezen van regels, maar veel ook met video's waardoor dit voor sommigen eenvoudiger op te slaan is.

Theorie cursus op locatie

Er zijn ook een aantal bedrijven die een theorie cursus op locatie aanbieden. Je zit hier vaak een hele dag waar je de regels leert, maar ook de vragen en antwoorden in je hoofd moet stampen. Bij deze cursus word je eigenlijk het trucje geleerd welk type vragen en antwoorden je bij het echte theorie examen kunt verwachten. Na afloop van zo'n dag krijg je soms de garantie dat je zult slagen voor je theorie, anders krijg je je geld terug. Het voordeel van een theoriecursus op locatie is dat je in een dag alles leert en je er niet heel lang mee bezig bent. Dit is tevens een nadeel. Het is bewezen dat wanneer je iets leert en herhaalt over een langere periode, dat het brein dit beter opslaat. Een dag stampen kan er wel voor zorgen dat je slaagt voor je examen, maar dat je de regels snel weer vergeet.

Conclusie

Het behalen van je theorie examen is niet lastig, mits je de juiste stappen hebt doorlopen. Ben je iemand die heel zelfstandig goed kan leren? Dan is een boek prima voor jou. Elke dag een aantal bladzijden alle examens oefenen en het moet goed komen. Begin vooral met het oefenen van verkeersborden, dit is de basis van het examen.

Heb je wat meer hulp nodig bij het leren van je theorie? Kies dan voor online cursus. Hier doorloop je stappen, krijg je duidelijke uitleg via video's en kun je vele examens oefenen.

Heb je wat meer moeite met leren en sla je niet alles zomaar op? Zorg er dan voor dat je op tijd begint en heel veel herhaalt. Dit kan met een online cursus en als je een theorie cursus op locatie daar aan toevoegt vergroot je je kans om te slagen voor je examen. En mocht het de eerste keer niet lukken, dan kan je altijd in de herkansing gaan. Heel veel succes!

Reserveer je theorie examen nu bij het CBR