auto rijbewijs

Auto rijbewijs halen?

Is het tijd om je rijbewijs B te halen, zodat je met de auto de weg op kunt? Dan lees je hier alle ins en outs! Van leeftijds vereisten, theorie examen, rijlessen tot aan het ophalen van je rijbewijs!

Wij leggen je uit hoe je zo snel mogelijk je auto rijbewijs kunt halen!

Leeftijdsvereisten voor rijbewijs B

In Nederland mag je vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijlessen voor je autorijbewijs (categorie B). Wanneer je 17 jaar bent, mag je ook het praktijkexamen afleggen. Vanaf 18 jaar mag je in het bezit van je rijbewijs B zelfstandig zonder begeleiding deelnemen aan het verkeer.

Voor je 18e autorijden

Als je op je 17e slaagt, mag je tot je 18e verjaardag alleen rijden onder begeleiding van een coach. Dit wordt 2toDrive genoemd. Je krijgt dan een begeleiderspas waarop begeleiders komen te staan die tot je 18e aanwezig moeten zijn in het voertuig dat jij bestuurt. Let wel op dat hier strenge eisen voor zijn, een coach:

Theorie-examen

Voordat je aan je praktijkexamen kunt beginnen, moet je eerst je theorie-examen halen. Dit examen wordt afgenomen door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en toetst je kennis van verkeersregels zoals de betekenis van verkeersborden , verkeersinzicht en risicoperceptie.

Het theorie-examen voor Rijbewijs B bestaat uit drie onderdelen:

Je kunt je voorbereiden op het theorie-examen met behulp van theorieboeken, online theorie cursus en oefenexamens.

Automaat of handgeschakeld?

handgeschakeld automaat Photo by Alok Sharma on Unsplash

Je kunt er voor kiezen om specifiek voor automaat rijlessen te gaan. De meeste auto's van tegenwoordig hebben een automatische versnellingsbak, waardoor je niet meer zelf hoeft te schakelen. Haal je echter je rijbewijs voor automaat auto's, dan mag je daarmee niet in een handgeschakelde auto rijden. Andersom mag dit wel. Je mag met een standaard rijbewijs zowel een handgeschakelde- als een automaat variant besturen.

Rijlessen volgen

Je kunt al direct beginnen met het volgen van praktijklessen bij een rijschool in de buurt . Het aantal lessen dat je nodig hebt, verschilt per persoon. De een heeft genoeg aan 20 lessen, terwijl de ander er 40 nodig heeft. Het is belangrijk om een goede rijschool te kiezen waar je je op je gemak voelt en waar je goede begeleiding krijgt. Tijdens de rijlessen leer vertrouwd te raken met de auto, hoe de verkeersregels toe te passen en veilig deel te nemen aan het verkeer.

Tussentijdse Toets

Veel rijscholen bieden de mogelijkheid om een tussentijdse toets af te leggen. Dit is een soort proefexamen dat je voorbereidt op het echte praktijkexamen. De tussentijdse toets wordt ook afgenomen door het CBR en geeft je een goed beeld van hoe het praktijkexamen verloopt. Als je tijdens de toets de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je vrijstelling krijgen voor dit onderdeel tijdens het praktijkexamen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen is de laatste stap voordat je je rijbewijs kunt behalen. Tijdens dit examen moet je laten zien dat je de auto onder controle hebt en dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het examen duurt ongeveer 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen, zoals:

De examinator beoordeelt je rijvaardigheid en verkeersinzicht. Als je slaagt, krijg je een voorlopige uitslag en kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Rijbewijs aanvragen

Als je bent geslaagd voor het praktijkexamen, kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Neem een geldig identiteitsbewijs en een recente pasfoto mee. De kosten voor de aanvraag betaal je bij de gemeente. Het duurt meestal enkele dagen voordat je je rijbewijs kunt ophalen. En dan is het eindelijk zover: je mag zelfstandig de weg op!

Kosten van rijbewijs

Het behalen van je autorijbewijs brengt kosten met zich mee. Houd rekening met de volgende kostenposten:

Het totale bedrag kan variëren, afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt en de tarieven van de rijschool.Ga uit van een gemiddelde prijs tussen de 1400 en 3000 euro voor een totale rijopleiding

Veel rijplezier

Rij veilig en houd je aan de regels. Ongelukken gebeuren helaas nog veel te vaak, vooral onder net beginnende bestuurders. Zorg er voor dat je altijd uitgerust achter het stuur zit en laat je niet afleiden door bijvoorbeeld je mobiele telefoon of anderen in de auto. Maak veel kilometers zodat je een ervaren bestuurder wordt!