Kosten rijles

Rijbewijs 600 euro duurder dan 2 jaar geleden

Meer dan 20% duurder dan in 2021

Chantal van Beek
19-07-2023
4 minuten
De kosten van het rijbewijs zijn met maarliefst 600 euro gestegen ten opzichte van 2 jaar geleden.

Kosten voor het rijbewijs in 2023

Wie dit jaar zijn rijbewijs wil halen is gemiddeld 3060 euro kwijt. Dat is ruim 20% meer dan 2 jaar geleden toen de rijlessen en het rijexamen samen ongeveer 2500 euro kostten. Het CBR heeft daarvoor in mei 2023 een speciaal onderzoek ingesteld om aan de vraag van ouders en leerlingen te kunnen voldoen. Het ging hierbij overigens om het totale pakket, de rijlessen, het theorie-examen en het praktijkexamen.

Aantal rijlessen voor rijbewijs

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3100 geslaagde kandidaten die opgingen voor het autorijexamen. Voor het behalen van het rijbewijs hadden zij gemiddeld 43 lesuren nodig. Dat aantal was niet veranderd ten opzichte van 2 jaar geleden. De oorzaak van de stijging in kosten voor rijlessen hebben te maken met de hogere verzekeringskosten, brandstofkosten en uurtarieven van rijinstructeurs. Het maakte overigens niet uit of er schakel of automaat rijles werd gevolgd.

Kosten rijles

Ook de prijs van een uur rijles zijn flink gestegen. Vorig jaar lag het uurtarief nog gemiddeld 52,50 euro, terwijl er nu gemiddeld 70 euro per uur rijles betaald moet worden. Dit bleek uit onderzoek van de Vereniging Voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI), dat hoopt dat de kosten verlaagd kunnen worden met behulp van de overheid. De vereniging hoopt op hulp, bijvoorbeeld met een (tijdelijke) verlaging op de BTW.

Tips voor een goedkoper rijbewijs

Om de totale prijs van je rijbewijs niet te veel te laten oplopen kan je hier zelf ook wat doen. We hebben hier een paart tips op een rijtje gezet:

1. 2 uur rijlessen

Het is vaak verstandig om minder rijlessen te nemen van 2 uur in plaats van veel rijlessen van een uurtje. In 2 uur kan je aan veel onderdelen van het rijproces werken en de kracht zit hem in herhalen. Heb je maar een rijles van een uur, dan doe je er over het algemeen langer over om je rijbewijs te halen en zijn de kosten daardoor dus hoger.

2. Oefen in een rijles simulator

Het is niet zoals de werkelijkheid, maar je kan om veel ervaring op de weg op te doen ook oefenen in een simulator. In deze nagebouwde lesauto kan je bepaalde situaties vaak oefenen en je rijvaardigheid verbeteren. De kosten van een uur in de simulator liggen lager dan een uur in een lesauto.

3. Oefen voor je theorie examen

Je kunt zelf al heel veel voorbereiden voor je theorie examen zodat je deze ook in 1x haalt. Je kunt er een dure cursus voor volgen, maar je kunt zelf ook voor je theorie examen oefenen. Hiermee bespaar je ook weer kosten op het totaalpakket

4. Let goed op tijdens je rijlessen

Wie goed oplet tijdens zijn of haar rijlessen steekt sneller en meer op waardoor je eerder voor je rijexamen op kunt gaan. Zorg dat je uitgerust en gefocust bent en schrijf na een rijles de belangrijkste punten waar je op moet letten op in een schriftje of notitie app en lees deze regelmatig door. Zo ben je niet vergeten waar je aan moet werken en kom je goed voorbereid bij je volgende rijles