automaat rijbewijs

Automaat rijbewijs of schakel rijbewijs?

Rijbewijs B met of zonder code 78

Chantal van Beek
07-03-2022
3 minuten
Voor wie twijfelt of hij of zij een automaat rijbewijs of schakel rijbewijs moet halen hebben we de ins- en outs van dit speciale B rijbewijs met code 78 op een rij gezet.

Nooit meer schakelen!

Schakelen is op zich niet zo lastig, maar voor sommige deelnemers aan het verkeer is het een belemmerende factor voor het halen van een rijbewijs. Maar wie nooit in een schakelauto wil rijden en toch wil starten met een rijcursus kan er prima voor kiezen om een speciaal code 78 rijbewijs te halen. Dit is een toevoeging aan het standaard B rijbewijs, waarmee je alleen maar auto’s mag besturen met een automatische versnellingsbak, zonder koppelingspedaal.

Nooit meer schakelen?

Voor wie het automaat rijbewijs gehaald heeft en zich toch te beperkt voelt is er de mogelijkheid om de code 78 te laten omzetten naar een schakel rijbewijs. Dit houdt in dat je daarmee in alle auto’s zowel schakel- als automaat mag rijden. Hiervoor dien je een nieuw praktijk rijexamen te doen waarin je kan aantonen dat je schakelskills voldoende zijn. In veel gevallen heb je genoeg aan maximaal 5 lessen om het schakelen onder de knie te krijgen.

Waarom een automaat rijbewijs?

  • Tegenwoordig worden er meer automaat auto’s verkocht dan vroeger. Lag dit eerst nog op ongeveer 20%, tegenwoordig heeft ongeveer 60% van de auto’s een automatisch schakelmechanisme
  • Een automaat rijdt veel relaxter. Je hoeft je niet te focussen op het schakelen en hebt daardoor ook altijd 2 handen aan het stuur. Zowel in de stad als op de snelweg en dan vooral in de file is een automaat heel ontspannen rijden.
  • Je hebt iets minder rijlessen nodig dan bij een schakel rijcursus, doordat je je volledig kan focussen op het stuur, het gaspedaal en de rem, terwijl voor een schakel rijbewijs je veel moet oefenen om hier een automatisme van te maken.

Conclusie

Weet je zeker dat je nooit in een schakel auto rijdt? Of heb je moeite met schakelen? Dan is een automaat rijbewijs voor jou zeker de juiste optie. Aangezien de toekomst van alle auto's electrisch, dus automatisch is, is dit voor de meesten de juiste keuze.