scooter rijbewijs

Scooter rijbewijs halen?

Ben je van plan om je bromfiets- of scooter rijbewijs te gaan halen? In Nederland zijn bepaalde regels waar je aan dient te voldoen voordat je de weg op mag. In dit artikel leggen we uit wat de stappen en bijbehorende eisen zijn, zodat jij veilig met je scooter of bromfiets kunt rijden.

Vanaf welke leeftijd?

Om in Nederland een bromfiets- of scooterrijbewijs (categorie AM) te behalen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Dit is de minimale leeftijd waarop je scooter rijlessen mag volgen en het praktijkexamen mag afleggen. Wil je alavast beginnen, dan is het mogelijk om vanaf 15,5 jaar het theorie examen te doen.

Theorie-examen halen

Voordat je het praktijkexamen kunt afleggen, moet je eerst het theorie-examen halen. Dit examen toetst je kennis van verkeersregels, betekenis van verkeersborden , verkeersinzicht en risicoperceptie.

Je kunt je aanmelden voor het theorie-examen via de website van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het theorie-examen bestaat uit meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en open vragen. Je moet minimaal 44 van de 50 vragen goed beantwoorden om te slagen.

Rijlessen volgen

Na het behalen van je theorie-examen kun je beginnen met praktijklessen. Het aantal lessen dat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke vaardigheden en ervaring. Tijdens de praktijklessen leer je veilig en verantwoord rijden op de bromfiets of scooter, en bereid je je voor op het praktijkexamen.

Op onze website kan je eenvoudig een rijschool in de buurt vinden die brom- en scooterrijlessen geven.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de categorie AM wordt ook afgenomen door het CBR. Tijdens dit examen moet je laten zien dat je de bromfiets of scooter onder controle hebt en dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Het examen duurt ongeveer 45 minuten en omvat verschillende verkeerssituaties. Als je slaagt voor het praktijkexamen, mag je je scooterrijbewijs aanvragen en mag je volledig zelfstandig de weg op!

scooter rijden Photo by Alex Lee on Unsplash

Scooter rijbewijs aanvragen

Na het slagen voor zowel het theorie- als het praktijkexamen kun je je bromfiets rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Neem een geldig identiteitsbewijs en een recente pasfoto mee. Je betaalt de kosten voor de aanvraag bij de gemeente. Het duurt meestal enkele dagen voordat je je rijbewijs kunt ophalen.

Kosten van een scooterrijbewijs

De kosten voor het behalen van je scooter rijbewijs kunnen variëren. Houd rekening met de volgende kostenposten:

Het totale bedrag kan variëren afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt en de tarieven van de rijschool. Vraag daarom altijd vantevoren op wat de prijzen van rijlessen zijn bij de rijschool van jouw keuze.

Veel rijplezier

Veel plezier met je scooter rijbewijs! Zorg dat je je aan de verkeersregels houdt en stap nooit met drank of drugs op je scooter of bromfiets. Houd het veilig en draag altijd een helm!