Camper

Welk rijbewijs heb je nodig voor een camper?

Met de camper op reis? Lees hier welk rijbewijs je nodig hebt

Chantal van Beek
13-10-2024
4 minuten

Als je met een camper op reis wilt gaan, moet je weten welk type rijbewijs je wel of niet nodig hebt. Dit is afhankelijk van het soort camper dat je bestuurt. In dit artikel bespreken we de verschillende categorieën campers, welk rijbewijs vereist is, en de regels die in Europa en Amerika gelden.

Welk type campers zijn er?

Campers worden op basis van hun gewicht en grootte ingedeeld in verschillende categorieën. Hieronder een overzicht:

  1. Lichte Campers (tot 3.500 kg)
    Dit zijn de meeste standaard campers die je kunt huren of kopen. Ze vallen onder dezelfde categorie als normale personenauto’s.

  2. Zware Campers (boven 3.500 kg)
    Grotere campers, zoals de luxe motorhomes en sommige zelfbouw campers, kunnen meer wegen dan 3.500 kg. Dit vereist een ander type rijbewijs.

Heb je een rijbewijs nodig voor een camper?

Jazeker, je dient altijd in het bezit te zijn van een rijbewijs wanneer je met een camper de weg op wilt. Welke je nodig hebt hangt af van het gewicht van de camper en de hoeveelheid zitplaatsen. Dit zijn de basisregels:

  1. Campers tot 3.500 kg met maximaal 8 zitplaatsen
    Voor campers die niet zwaarder zijn dan 3.500 kg heb je in de meeste Europese landen genoeg aan een standaard rijbewijs B (personenauto). Dit geldt ook voor Nederland.

  2. Campers tussen de 3.500 en 7.500kg met maximaal 8 zitplaatsen
    Voor campers die zwaarder zijn dan 3.500kg, maar lichter dan 7.500kg C1 rijbewijs voor licht vrachtverkeer vereist.  Let op dat er niet meer dan 8 zitplaatsen in de camper zijn.

  3. Campers zwaarder dan 7.500kg met maximaal 8 zitplaatsen
    Als de camper zwaarder is dan 7.500 kg en niet meer dan 8 zitplaatsen heeft, heb je een volwaardig C vrachtwagenrijbewijs  nodig.
  4. Campers met 9-16 zitplaatsen en korter dan 8 meter
    Indien er tussen de 9 en 16 zitplaatsen in de camper aanwezig zijn en deze niet langer is dan 8 meter dan dient men in het bezit te zijn van een D-1 rijbewijs. Dit is een busrijbewijs voor kleinere bussen.

  5. Campers met meer dan 16 zitplaatsen en langer dan 8 meter
    Voor campers met meer dan 16 zitplaatsen en langer dan 8 meter is een volwaardig D busrijbewijs nodig.

Welke regels gelden er in Europa?

In Europa gelden met betrekking tot het hebben van een rijbewijs over het algemeen dezelfde regels voor het rijden met een camper zoals hierboven beschreven. Wel kunnen er per land specifieke regels opgelegd zijn mbt snelheid en tolheffing. 


Welke regels gelden er in de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten verschillen de regels per staat, maar over het algemeen zijn ze soepeler dan in Europa:

  1. Campers tot 11.793 kg (26.000 lbs)
    In de meeste staten in Amerika mag je met een standaard rijbewijs rijden met campers tot 26.000 lbs, wat neerkomt op ongeveer 11.793 kg. Dit betekent dat de meeste campers in de VS zonder speciaal rijbewijs bestuurd mogen worden.

  2. Zwaardere campers en commerciële voertuigen
    Als de camper zwaarder is dan 26.000 lbs, moet je een speciaal commercieel rijbewijs hebben, afhankelijk van de staat. Dit wordt een Commercial Driver’s License (CDL) genoemd.

  3. Huren van een camper in de VS
    Wanneer je als toerist een camper huurt in de Verenigde Staten, heb je vaak alleen een internationaal rijbewijs en je nationale rijbewijs nodig voor voertuigen tot 26.000 lbs. Voor zwaardere voertuigen moet je de regels van de staat waarin je reist controleren.

Samengevat

Het type rijbewijs dat je nodig hebt voor het rijden met een camper hangt grotendeels af van het gewicht van het voertuig. In Europa is een rijbewijs B voldoende voor campers tot 3.500 kg, terwijl zwaardere campers een C1- of C-rijbewijs vereisen. In Amerika zijn de regels vaak soepeler, waarbij een standaard rijbewijs in de meeste staten voldoende is voor campers tot 11.793 kg. Zorg er altijd voor dat je de lokale regelgeving controleert voordat je met een camper op reis gaat.

Foto door Tim Gouw