vrachtwagen code 95

CBR start met Engelstalige code 95 nascholing

CBR start per 1 oktober met pilot voor 12 maanden

Chantal van Beek
27-08-2024
3 minuten

Voor beroepschauffeurs die de Nederlandse taal moeilijk beheersen start het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid per 1 oktober 2024 met een pilot om de code 95 nascholing in het Engels te volgen. In samenwerking met de branche is dit initiatief genomen om het chauffeurs eenvoudiger te maken om hun code 95 vermelding te vernieuwen. Het gebruik van een tolk zal daardoor niet meer nodig zijn.

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding die in de Europese Unie wordt gebruikt voor beroepschauffeurs van vrachtwagens en bussen. Het is een verplicht certificaat dat aangeeft dat de chauffeur een bepaalde beroepskwalificatie bezit en voldoet aan de Europese Richtlijn 2003/59/EG. Deze richtlijn is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren en om beroepschauffeurs regelmatig te trainen en bij te scholen.

Code 95 is vereist voor chauffeurs die met een vrachtwagen (C-rijbewijs) of bus (D-rijbewijs) werken en beroepsmatig goederen of personen vervoeren. Het is dus verplicht voor vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs die binnen de EU actief zijn.

Nascholing voor code 95

Om Code 95 te verkrijgen en te behouden, moet een chauffeur een basiskwalificatie en vervolgens elke vijf jaar een nascholing volgen. De nascholing bestaat uit minimaal 35 uur aan cursussen, waarvan een deel theorie cursus en een deel praktijk rijlessen is.

Als een chauffeur voldoet aan de eisen van Code 95, wordt dit vermeld op het rijbewijs met de aanduiding "95" achter de relevante rijbewijscategorie, bijvoorbeeld "C95" of "D95".

Pilot voor verbeteren kwaliteit

Tijdens deze pilot zal worden onderzocht of de kwaliteit van de Engelse cursussen vergelijkbaar is met de huidigen standaard. De ervaringen van opleiders, docenten en cursisten zullen in deze 12 maanden nauwkeurig getoetst. Op basis van deze ervaringen zullen na de pilot aanvullende eisen voor de nascholing in het Engels worden opgenomen in het Raamwerk nascholing code 95 en ADR.

Aanvragen certificaat

Vanaf september 2024 kunnen opleiders hun certificeringsaanvraag voor Engelstalige nascholingsplannen voor de code 95 indienen bij de afdeling certificering en toezicht van het CCV. Meer informatie over de certificering van Engelstalige nascholingsplannen en de kwalificaties van docenten is te vinden op de website van het CBR. Cursisten kunnen over het nieuwe aanbod van nascholing in het Engels informeren bij hun opleider.

Voor verdere vragen over de pilot Engelstalige nascholing, kunt u contact opnemen met de klantenservice van het CBR op 088 227 29 00.