Scooter rijden

Pas op voor malafide rijscholen

Onofficiƫle rijscholen kunnen niet leveren wat ze beloven

Chantal van Beek
17-10-2024
3 minuten

Afgelopen tijd zijn er weer enkele rijopleidingen negatief in het nieuws gekomen. Zo heeft Tros Radar diverse klachten gekregen en onderzoek gedaan naar bedrijven waar je binnen een dag je scooterrijbewijs kunt halen. In zee gaan met deze rijscholen kan er voor zorgen dat je je geld kwijt bent en zonder rijbewijs zit.

Steeds meer mensen raken gedupeerd door websites die snel een scooterrijbewijs beloven. Helaas blijkt de werkelijkheid vaak anders te zijn. Veel van deze websites werken niet met CBR erkende rijscholen en brengen onverwachte kosten met zich mee. In dit artikel bespreken we de grootste valkuilen en geven we tips om dit soort problemen te voorkomen.  

Valse beloftes: Snel je rijbewijs

De websites trekken klanten aan door te beloven dat je snel je scooterrijbewijs kunt halen. Dit klinkt natuurlijk ideaal, zeker voor jongeren die graag snel op de scooter willen stappen. De werkelijkheid is echter dat veel van deze aanbieders helemaal geen toegang hebben tot snelle examendata, en kandidaten uiteindelijk maanden moeten wachten. In de uitzending van Radar bleek dat er vele gedupeerden waren van deze praktijken.

Onverwachte kosten

Naast de lange wachttijden rekenen deze aanbieders vaak extra kosten om zogenaamd sneller geholpen te worden. De eerste prijs lijkt aantrekkelijk, maar al snel komen er extra kosten bij voor dingen zoals het inplannen van het praktijkexamen of het versneld afhandelen van de aanvraag. Kandidaten worden vaak pas tijdens het proces geconfronteerd met deze kosten, wat leidt tot financiële tegenvallers en veel frustratie.

Hoe voorkom je dit?

Een belangrijk punt is dat deze aanbieders vaak niet erkend zijn door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR is verantwoordelijk voor alle rijbewijzen in Nederland, en alleen erkende rijscholen mogen praktijkexamens afnemen. Websites die geen officiële connectie met het CBR hebben, kunnen dus geen garantie bieden op een examenplek, zelfs niet nadat je betaald hebt. Controleer of de rijschool op onze website staat. Alle bij ons ingeschreven rijscholen zijn ingeschreven bij het CBR!

Wat kan je er tegen doen?

Als je al gedupeerd bent door een van deze websites, is het mogelijk om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij houden toezicht op oneerlijke handelspraktijken en kunnen optreden tegen frauduleuze aanbieders. Daarnaast kunnen consumenten altijd terecht bij platforms zoals Radar om hun verhaal te delen en anderen te waarschuwen. Heb je een negatieve ervaring, schrijf dan een review op Google of Trustpilot over het betreffende bedrijf om andere leerlingen te waarschuwen.