Je motorrijbewijs halen
Wat je allemaal moet weten als je je motorrijbewijs wilt halen
Ben je van plan om je motorrijbewijs te gaan halen? Motorrijden geeft je vrijheid en zorgt voor veel avontuur. In dit blog leggen we uit wat motorrijden inhoudt en wat er bij komt kijken om motorrijles te volgen en uiteindelijk je motorrijbewijs te halen.
Waarom motorrijden?
Ben je van plan om motorrijles te nemen om uiteindelijk je motorrijbewijs te gaan halen? Dat is een heel leuk streven. In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen motorrijders die hun motorrijbewijs hebben behaald. Motorrijden geeft je veel vrijheid, plezier en avontuur. Zodra de dagen in het voorjaar weer langer worden en de zon weer gaat schijnen zie je de motorrijders weer over de landweggetjes hun vrijheid tegemoet rijden. De hele winter is er gewacht op het moment om weer op de motor te stappen. Goed onderhouden en opgepoetst gaat men weer de weg op, een heerlijk gevoel! Dit gunnen we iedereen.
Motorrijles nemen
Wil je motorrijles nemen? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ben je nog geen 24 jaar, dan begin je met je A1 rijbewijs, of ook wel je lichte motorrijbewijs genaamd. Dit mag je halen vanaf je 18e verjaardag. Heb je nog geen autorijbewijs, dan moet je eerst je theorie-examen halen voordat je start met AVD en AVB. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW). Wil je door voor je A2 rijbewijs (middelzware motor), dan moet je 20 jaar oud zijn. Om dit examen te behalen dien je daarvoor ook je AVD en AVB voor het A2 rijbewijs te behalen. Wil je ook op zware motoren rijden, dan mag je vanaf je 21e opgaan voor je motorrijbewijs A examen. Je mag dan echter nog niet op een zware motor rijden. Ben je nog geen 24 jaar, dan krijg je een code80 toevoeging, waarmee je tot en met categorie A2 motoren en driewielers mag rijden. Als je 24 jaar wordt vervalt deze toevoeging en mag je ook op zware motoren rijden.
Motorrijbewijs halen
Om je motorrijbewijs te halen moet je een aantal stappen doorlopen of aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je eerst een theorie-examen doen, waarna je 2 praktijkexamens succesvol dient te voltooien.
-
Theorieexamen Motor
Allereerst moet je je theroriexamen behalen. Dit is de toets waarbij er wordt gekeken of je alle kennis hebt om in het verkeer deel te nemen. Je mag je theorie-examen al op 17 jarige leeftijd behalen. Om goed voorbereid bij het examen aan te komen kan je zelf de boeken induiken of theorielessen volgen via een rijschool. Er zijn verschillende theorieboeken voor motorrijlessen, met elk een eigen leerwijze. Welke je kiest mag je zelf weten, als je er maar op let dat het een recente uitgave is, de regels veranderen nog wel eens.
Zodra je bent begonnen met je theorielessen voor je motorrijbewijs kan je via het CBR een examen aanvragen. Dan wordt het tijd om in de boeken te duiken en alle onderwerpen van het theorie-examen uit je hoofd te kennen. De onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn onder andere de verkeersregels volgens de huidige wetgeving, motorkennis, snelheid, parkeren, ongevallen en nog veel meer.
-
AVB - Speciale Verrichtingen voor Voertuigbeheersing
Je mag de motor op, je praktijklessen beginnen! Op een afgesloten terrein oefen je veelvuldig de verschillende manoeuvres op motor en leert jouw rijinstructeur jou hoe je moet slalommen, achtje draaien, remmen, keren en lopen met de motor. Beheers je dit voldoende en heb je je theorie-examen gehaald? Dan mag je ook je praktijkexamen AVB aanvragen. Zodra je ook dit motorijexamen met succes hebt afgesloten mag je eindelijk de openbare weg op
-
AVD - Algemene Verkeers Deelneming
Het leukste van de motorrijlessen is om de openbare weg op te gaan. Je ervaart het gevoel van vrijheid wanneer je alleen op de motor zit. Je rijinstructeur rijdt achter je op een motor of in de auto en zal via de portofoon aanwijzingen en instructies geven hoe jij je moet bewegen in het verkeer. Zodra je dit allemaal beheerst mag je je AVD examen doen en als je dit ook met succes hebt doorstaan mag je je rmotorijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis bij jou in de buurt
Veiligheid op de motor
Als je op een motor rijdt, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende veiligheidsmaatregelen om jezelf en andere weggebruikers te beschermen. Het is belangrijk om deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen tijdens het rijden op een motor om de kans op ongevallen te verminderen en veilig op de weg te blijven.:
- Draag beschermende kleding: Draag een helm om je hoofd te beschermen, een motorjas om je bovenlichaam te beschermen, motorbroek om je benen te beschermen en motorlaarzen om je voeten te beschermen. Draag ook handschoenen om je handen te beschermen
- Houd je motorfiets in goede staat: Zorg ervoor dat je motorfiets in goede staat verkeert en dat de remmen, banden, lichten en andere essentiële onderdelen goed werken.
- Wees zichtbaar: Zorg ervoor dat andere weggebruikers je kunnen zien door het dragen van felgekleurde kleding en door het gebruiken van verlichting en reflectoren op je motorfiets.
- Vermijd afleidingen: Houd je aandacht bij het rijden en vermijd afleidingen zoals het gebruik van je telefoon.
- Rijd binnen de snelheidslimieten: Rijd niet te snel en houd je aan de snelheidslimieten en andere verkeersregels.
- Rijd nuchter: Rijd nooit onder invloed van drugs of alcohol. Dit kan je reactiesnelheid en oordeelsvermogen beïnvloeden en leiden tot ongelukken.
Geniet van het avontuur
Het allerbelangrijkste is nadat je je motorrijbewijs hebt behaald, is om veel te rijden en vertrouwd te raken met de motor. In druk verkeer en tijdens slecht weer zodat je veel ervaring opdoet. Hoe meer je rijdt, hoe beter het gaat. Geniet van het avontuur!