verjaardag

Vanaf welke leeftijd mag je rijlessen volgen en je rijbewijs halen?

Wist je dat je voor je 18e al je rijbewijs kan halen?

Chantal van Beek
16-02-2022
3 minuten

Je mag al rijles volgen vanaf 16,5 jaar en afrijden als je 17 bent. Welke regels daaraan verbonden zijn leggen we hier uit.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar

In Nederland is het al toegestaan om vanaf een leeftijd van 16,5 jaar praktijk rijlessen te volgen. Waar dit vroeger pas vanaf 18 jaar was is dit nu vervroegd. Je mag zelfs vanaf je 16e je theorie examen doen, zodat je een half jaar later klaar bent om te starten bij een rijschool. Ook kun je voor je 17e verjaardag al een tussentijdse toets doen zodat je weet hoe groot je slagingskans is.

Praktijkexamen vanaf 17 jaar

Zodra je 17 jaar bent mag je afrijden en je rijbewijs halen bij een gediplomeerde rijschool in Nederland. Dit is het zogenaamde 2Drive programma. Zorg er wel voor dat je hiervoor je theorie examen behaalt hebt en een gezondheidsverklaring hebt ingevuld. Wanneer je hier aan hebt voldaan en je geslaagd bent voor je rijexamen mag je je rijbewijs aanvragen bij een gemeentehuis in jouw buurt.

Regels voor een jongeren rijbewijs

Heb je voor je 18e verjaardag je rijbewijs behaald, dan mag je niet zomaar in de auto stappen en de weg op rijden. Er zijn een aantal regels waaraan je moet voldoen voordat je achter het stuur van een auto kruipt. Je mag voor je 18e alleen rijden onder begeleiding van iemand wanneer je ook in het bezit bent van een begeleiderspas (aanvragen). Op deze pas staan de gegevens van 1-5 coaches die het recht hebben om jou te begeleiden op de weg.

Regels voor coaches op een begeleiderspas

Niet iedereen mag jouw rijcoach worden. Hier zijn een aantal eisen aan verbonden:

  • Een coach is minimaal 5 jaar in het bezit van geldig en niet verlopen een Europees rijbewijs
  • Een coach is minimaal 27 jaar oud of minimaal 23 jaar en rijinstructeur zijn (in het bezit van een WRM pas)
  • Je hebt in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke vervolging gehad voor een verkeersovertreding
  • Je hebt in de afgelopen 4 jaar geen alcoholcursus of gedragscursus moeten volgen
  • Je hebt in de afgelopen 4 jaar geen ongeldigverklaring van je rijvaardigheid of rijgeschiktheid ontvangen

Een begeleider moet altijd kunnen ingrijpen tijdens het rijden en mag daarom niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen. Je mag dus niet voor chauffeur spelen als je ouders alcohol hebben gedronken.

 

Lees hier meer over je rijbewijs halen