soorten rijbewijs

Welke soorten rijbewijs zijn er?

Alle types rijbewijs op een rij

geschreven door Chantal van Beek op 30-11-2022

Je hebt de keuze uit vele soorten rijbewijs in Nederland. Dit varieert van brommer tot een grote vrachtwagen. In dit artikel leggen we uit welke types er zijn en wat de eisen daaraan zijn.

Hee pssst, op zoek naar rijlessen? Zoek hier direct naar een rijschool bij jou in de buurt!

Bromfiets rijbewijs (AM)

Het AM rijbewijs geeft het recht om te rijden met een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel. Je kunt hiervoor vanaf 15,5 jaar je theorie-examen behalen en vanaf 16 jaar mag je je praktijk-examen halen, waarna je bij het succesvol afronden zelfstandig de weg op mag. Ben je reeds in het bezit van een A rijbewijs (motor) en/of B rijbewijs (auto), dan wordt het AM rijbewijs automatisch toegekend. Je hoeft hier dus niet meer een examen in te doen.

Motorrijbewijs (A, A1 en A2)

Het A rijbewijs is het motorrijbewijs. Hierin zijn 3 gradaties, waarbij je goed moet opletten op welk vermogen je motor bevat:

 • A: Onbeperkt vermogen
 • A1: 125 cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW)
 • A2: Maximaal vermogen van 35 kW

Autorijbewijs (B)

Het B rijbewijs is het autorijbewijs. Hiermee is het toegestaan om met een auto de weg op te gaan. Er zijn echter wel een paar restricties aan gebonden:

 • De auto mag niet zwaarder zijn dan 3500 kilogram. Is dit wel het geval dan heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig
 • Het is niet toegestaan om meer dan 8 personen (exclusief jezelf) te vervoeren in een auto. Voor meer dan 8 personen is een busrijbewijs D verplicht.

Aanhangwagen rijbewijs auto (BE en B+)

Indien u een aanhangwagen of caravan achter uw auto wilt vervoeren, dan kan het zijn dat daar een speciaal rijbewijs voor verplicht is. Hier treft u de regels voor aanhangers:

 • U mag zonder speciaal aanhanger rijbewijs een aanhanger vervoeren die niet meer weegt dan 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)
 • U mag zonder speciaal aanhanger rijbewijs een aanhanger trekken die meer weegt dan 750 kilo wanneer de auto en de aanhanger samen niet meer dan 3500 kilo wegen (leeg gewicht + laadvermogen) .
 • U heeft rijbewijs B+ code 96 nodig indien u een aanhanger wilt trekken en het gewicht van auto en aanhager samen tussen de 3500 en 4250 kilo is.
 • U heeft een BE rijbewijs nodig om een aanhanger te trekken die maximaal 3500 kilo weegt (leeg gewicht + laadvermogen)
 • Bent u in het bezit van een BE rijbewijs van voor 2013? Dan is er geen maximum aan de aanhanger of oplegger die u mag trekken. De enige beperking hierbij is dat uw trekhaak voldoet aan de maximale treklast. (zie uw kentekenbewijs of zoek uw voertuiggegevens op op de website van de RDW )

Vrachtwagen rijbewijs (C en C1)

Om met een vrachtwagen te rijden heb je een speciaal vrachtwagen rijbewijs nodig. Hierin heb je 2 varianten:

 • C-rijbewijs, voor vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)
 • C1-rijbewijs, voor vrachtwagens tussen de 3500 en 7500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)

Aanhangwagen rijbewijs vrachtwagen (CE en C1E)

Heb je een vrachtwagen rijbewijs, dan mag je een aanhanger of oplegger tot 750 kilo maximum massa aan de vrachtwagen koppelen zonder dat daarvoor een specifiek aanhanger rijbewijs noodzakelijk is. Wil je een zwaardere variant, dan heb je daar je CE of C1E rijbewijs voor nodig.

Busrijbewijs (D en D1)

Wil je een bus besturen voor personenvervoer vanaf 8 personen dan heb je het D-rijbewijs nodig. Rijden er nooit meer dan 16 personen mee en is de bus niet langer dan 8 meter, dan is daar een speciaal D1 busrijbewijs voor.

Om met een oplegger of aanhanger achter de bus te rijden is boven een gewicht van 750 kilo een speciaal DE of D1E rijbewijs verplicht.
Vanaf 18 jaar is een busrijbewijs examen mogelijk en moet je ook in het bezit zijn van een een code 95 getuigschrift. Let ook op dat een jaarlijkse medische keuring verplicht is.

Trekkerrijbewijs (T)

Per 1 juli 2015 is het trekker rijbewijs verplicht voor tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid op de openbare weg. Op eigen terrein kan je vrij rijden zonder rijbewijs.

Je kunt al je trekker examen doen vanaf 16 jarige leeftijd.

Hier lees je welk rijbewijs voor een quad verplicht is.