rijles_icon

Het nieuwe digitale rijbewijs komt er aan

Het roze pasje verdwijnt, de app komt

Chantal van Beek
14-03-2023
3 minuten
Het ouderwetse roze papiertje bestaat al lang niet meer, tegenwoordig ontvang je een plastic variant op credit card formaat. Als de nieuwe EU wet wordt aangenomen zal deze variant worden vervangen door het digitale rijbewijs.

Het digitale rijbewijs wordt straks de nieuwe standaard binnen de Europese Unie. Alle landen zijn tot overeenstemming gekomen om de fysieke variant in te ruilen voor een rijbewijs die op de smartphone te tonen is. Bij een controle zal deze als een soort QR code getoond kunnen worden.

Voordelen nieuwe rijbewijs

Er hangen een aantal voordelen aan het nieuwe digitale rijbewijs. Je kunt hem niet meer fysiek kwijt raken, dus vervangen hoeft ook niet meer. Dit scheelt daarmee ook aanzienlijk in de kosten, ook voor verlenging. Daarnaast kan het rijbewijs ook eenvoudiger worden ingenomen bij een overtreding, een van de peilers onder dit project, waarmee de veiligheid op de weg verhoogd moet worden.

Met het nieuwe rijbewijs mogen eigenaren van een emissievrije elektrische auto in de toekomst voertuigen en caravans tot 4,25 ton besturen. Dat is 0,75ton meer dan de huidige 3,5 ton. Deze maatregel geeft meer mogelijkheden, aangezien een elektrische auto zwaarder is dan een met een verbrandingsmotor

In de hele EU geldt straks een ondergrens van 17 jaar voor het halen van het rijbewijs waarmee onder begeleiding kan worden gereden. Ook geven rijscholen meer aandacht aan het milieu, door de een zuinige rijstijl te promoten.

Strengere regelgeving in de hele EU

Om het aantal verkeersdoden binnen de EU te kunnen verlagen worden de regels van het rijbewijs enigszins aangepast.

Beginnende bestuurders krijgen een proeftijd van 2 jaar waarin er een zero tolerance is met betrekking tot alcohol achter het stuur. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren onder de 30 jaar betrokken zijn bij 40 procent van dodelijke aanrijdingen. Dat terwijl zij slechts 8 procent van alle automobilisten uitmaken.

Ernstige verkeersovertreders zullen in het vervolg niet alleen hun rijbewijs in hun eigen land kwijt raken, maar mogen ook niet meer achter het stuur zitten binnen de hele Europese Unie

.

Rijbewijs verlengen

Waar nu het rijbewijs 10 jaar geldig is zal dit straks 15 jaar zijn. Op zich is dit een formaliteit, waarbij de verlenging eenvoudig kan worden uitgevoerd tot aan je 70ste levensjaar. Bestuurders van 70 jaar en ouder dienen elke 5 jaar hun rijbewijs opnieuw aan te vragen na toetsing van de rijbevoegdheid

Verkeersboetes innen

Het digitale rijbewijs moet er ook voor zorgen dat verkeersboetes binnen de EU eenvoudiger kunnen worden betaald. Nu blijft 40 procent van alle verkeersovertredingen onbetaald, maar dankzij de digitale technologie wordt deze aan het nieuwe rijbewijs gekoppeld en kan daardoor eenvoudiger worden voldaan.

bron: AD.nl