snelcursus rijbewijs

Snelcursus voor je rijbewijs wel of niet?

De voor- en nadelen op een rij voor een spoedcursus rijbewijs halen

geschreven door Chantal van Beek op 30-11-2022

Je kunt kiezen voor een traditionele rijcursus of een spoedcursus. In dit artikel leggen we uit wat de voor en nadelen zijn van de soorten rijlessen.

Hee pssst, op zoek naar rijlessen? Zoek hier direct naar een rijschool bij jou in de buurt!

Wat houdt een snelcursus rijbewijs in?

Het is mogelijk om je rijbewijs in zeer korte tijd te halen. Bij een spoedcursus is het mogelijk om daardoor binnen 1-4 weken klaar te zijn. Ten opzichte van een gewone cursus waar gemiddeld 43 lesuren gebruikt worden, uitgaande van 2 lesuren per week scheelt dat 80% in tijd. Alles hangt echter wel af van hoe behendig je bent, iets wat kan worden getoetst tijdens een proefles.

Prijsverschil spoedcursus tov standaard rijlessen

Het prijsverschil is vaak een belangrijk argument om niet te kiezen voor een spoedcursus. Maar hoe groot is dat prijsverschil?

Het prijsverschil is afhankelijk van de manier van aanbieden van een spoedcursus. Er zijn rijscholen in Amsterdam die een cursus berekenen aan de hand van het aantal lesuren, waardoor dit in principe even duur is als een standaard rijcursus. Heeft de rijschool een vast pakket dat niet is gebaseerd op het aantal lesuren, maar meer gericht is op de periode, dan wordt daar op de achtergrond een snelheid toeslag berekend. Het is daarom goed om een aantal rijscholen te benaderen voor een prijsopgave voor een spoedcursus.

Kosten spoedcursus

De prijs van een spoedcursus is vaak in te delen in 3 groepen: snel, gemiddeld, langzaam:

  • Een snelle leerling heeft 20-35 lessen nodig om een rijbewijs te behalen. Uitgaande van een uurprijs van 70-80 euro kom je uit op een prijs van 1400-2800 euro uit.
  • Een gemiddelde leerling heeft 35-45 rijlessen nodig, wat neerkomt op 2450-3600 euro
  • Een langzame leerling heeft 45-55 rijlessen nodig waardoor je op een pakketprijs van 3150 tot 4400 aan kunt houden

Vraag een proefles aan bij een van onze rijscholen om te weten in welke categorie je behoort

Voordelen spoedcursus

Er zijn veel voordelen verbonden aan het volgen van een spoedcursus. Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste voordelen op een rij:

  • Snelheid: De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een spoedcursus rijbewijs halen is dat ze snel hun rijbewijs willen behalen. Deze cursussen zijn vaak gericht op het snel afronden van de opleiding, zodat je zo snel mogelijk de weg op kunt.
  • Flexibiliteit: Veel rijscholen bieden flexibele tijden aan, waardoor het mogelijk is om de cursus te volgen naast een drukke baan of studie. Je maakt een plan met je rijinstructeur die goed rondom je dagelijks leven past.
  • Persoonlijke aandacht: Omdat snelcursussen vaak kleiner zijn dan reguliere cursussen, krijgen cursisten vaak meer persoonlijke aandacht van de instructeur. Door de hoge intensiteit in een kort tijdsbestek, kan dit de kans op slagen verhogen.

Nadelen spoedcursus

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het volgen van een snelcursus rijbewijs. Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste nadelen op een rij:

  • Wachttijd: Op dit moment is de wachttijd tot afrijden bij het CBR zo rond de 20 weken. Het is daardoor niet altijd mogelijk om een spoedcursus aan te vragen.
  • Hogere kosten: Snelcursussen zijn vaak duurder dan reguliere cursussen. Dit komt omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van extra lesuren en snellere opleidingstrajecten. Toch hoeft dit niet altijd waar te zijn. Het is vaak afhankelijk van het pakket wat aangeboden wordt.
  • Minder tijd voor oefening: Omdat snelcursussen vaak gericht zijn op snelheid, is er vaak minder tijd voor oefening en herhaling. Dit kan betekenen dat cursisten minder ervaring opdoen dan wanneer ze een reguliere cursus zouden volgen. Vooral de ervaring in een langere periode zorgt voor een betere rijkwaliteit.
  • Hogere druk: Omdat snelcursussen vaak gericht zijn op snelheid, kan de druk om snel je rijbewijs te halen hoger zijn dan bij een reguliere cursus. Dit kan leiden tot stress en een grotere kans op falen.

Conclusie

Het ligt er aan of je haast hebt of niet en wat voor type leerling je bent. Ben je een snelle leerling en ga je na je spoedcursus ook direct veel rijden om ervaring op te doen, dan kan het een perfecte methode zijn. Pak je zaken wat minder snel op en heb je niet direct je rijbewijs nodig, dan is het verstandiger om voor een gewone cursus te gaan. Twijfel je? Vraag dan eenvoudig via onze website een proefles aan bij een rijschool in de buurt!