proefles rijbewijs

Proefles aanvragen bij een rijschool

Een gratis proefles kan je helpen bij de keuze voor een rijschool

geschreven door Chantal van Beek op 19-02-2022

Het is verstandig om een gratis proefles aan te vragen voordat je rijlessen gaat volgen. Let wel op wat de regels van de rijschool zijn. Je leest er hieronder over.

Hee pssst, op zoek naar rijlessen? Zoek hier direct naar een rijschool bij jou in de buurt!

Proefles autorijden

Wie wil beginnen met autorijlessen kan daarvoor vaak een proefles aanvragen bij een rijschool naar keuze. Je krijgt daardoor de kans om te ervaren hoe de rijinstructeur bevalt en de instructeur kan daarnaast ook inschatten hoeveel rijlessen je nodig hebt om uiteindelijk je rijbewijs te behalen. Het is geen garantie, maar zorgt er vaak wel voor dat je later niet voor verassingen komt te staan. De rijschool zal naar aanleiding van je proefles een rijplan opstellen waarmee je je rijcursus kunt starten.

Gratis proefles?

Gratis bestaat niet zei mijn oma altijd. Rijscholen bieden vaak een gratis proefles aan. Je hoeft dan in principe niet te betalen, maar omdat hier in het verleden nog wel eens misbruik van werd gemaakt is een proefles pas gratis als je ook daadwerkelijk rijlessen gaat volgen bij de betreffende rijschool. De kosten van de oefenles krijg je dan meestal terug na je eerste rijles. Overleg dit altijd met de rijschool zodat je nooit voor verassingen komt te staan. Je kunt op onze website heel eenvoudig een proefles aanvragen, waarna de rijschool contact met je zal opnemen om deze in te plannen.

Proefles motorrijden cadeau geven

Het is heel leuk om iemand voor zijn of haar verjaardag een proefles voor motorrijden cadeau te geven. In tegenstelling tot autorijlessen is een eerste oefenles op de motor meestal niet gratis. Het is dan ook een leuk cadeau dat samen met de rijschool samengesteld kan worden. Tijdens deze proefles worden de beginselen van het motorrijden bijgebracht op een afgezet stuk weg zodat je veilig kunt lessen. Pas in een later stadium kan je een eindje gaan toeren op de motor.

Spanning of stress? Neem een proefles

Wie vaak last heeft van spanning- of stressklachten kan vooraf een proefles nemen om te kijken of de rijleraar voldoet aan jouw wensen. Het is niet fijn om een instructeur te hebben die geen begrip heeft voor jouw klachten. We hebben een speciaal artikel geschreven over stress bij rijles.

Conclusie

Dankzij een proefles kun je ervaring opdoen met auto- of motorrijden. Je hoeft niet direct een volledige cursus afnemen, maar kunt eerst ervaren hoe het gaat. De rijschool kan daardoor ook een inschatting maken hoeveel rijlessen je nodig hebt. Let wel op of de proefles ook echt gratis is of dat de kosten later worden terugbetaald. Veel rijplezier!